Zima to szczególnie wymagająca pora roku, kiedy niskie temperatury, opady i silne wiatry sprawiają , że łatwiej o wyziębienie organizmu. To czas kiedy „szaleją „ wirusy i bakterie , więc Opiekunka powinna zadbać by w tym czasie senior miał odpowiednio dobraną dietę. Zbilansowane, bogate w witaminy posiłki pomagają seniorowi przezwyciężyć ten słabszy dla niego czas.

Dlaczego ważne jest co senior będzie jadł w okresie zimowym ?

Posiłki powinny dobrze regenerować siły, dawać poczucie sytości, aby zapewniały utrzymanie odpowiedniego bilansu cieplnego organizmu. Ważne jest aby posiłki były tak skomponowane by po zimie senior nie przybrał za bardzo na wadze. Trzeba więc mieć też na uwadze, że osoby starsze mają wolniejszą przemianę materii. Seniorzy mają też zdecydowanie mniejszą odporność organizmu, dlatego zimą warto dietę wzbogacać o produkty , które naturalnie wpływają na podwyższenie odporności .

Co gotować seniorowi zimą ?

Dobrze jest kiedy chociaż jeden z posiłków w ciągu dnia jest ciepły. Najczęściej będzie to obiad, na który można ugotować zupę w postaci kremu lub bulionu. Takie zupy są pożywane, pełne warzyw i witamin. Do ich ugotowania wykorzystaj np. dynię, ogórki kiszone, brokuły, kalafior i inne warzywa korzenne, które są łatwo dostępne zimą w sklepach. Do zup bulionowych można dodawać kasze lub ryż, które zawierają cenny błonnik. Zamiennikiem zupy może być też tzw. drugie danie. Seniorzy powinni też jeść mięso, ale należy unikać tłustych i ciężkostrawnych, np. wieprzowiny. Najlepszym będzie mięso drobiowe lub z indyka oraz wołowina. Warto menu seniora wzbogacać też o ryby, które pozytywnie wpływają na zdrowie oraz zapobiegają osłabianiu wzroku.

Mimo tego , że to zimowa aura i choć czasem może się wydawać, że nawadnianie organizmu w tym czasie nie jest tak istotne jak latem – to nic bardziej mylnego ! Zimą jest to również bardzo ważne. Dbaj o to aby podopieczny wypijał odpowiednia ilość płynów w ciągu dnia. Szczególnie wtedy dobre będą ciepłe herbaty rozgrzewające z imbirem, cytryną lub miodem. Warto też sięgać po korzenne przyprawy takie jak cynamon, goździki czy kardamon , które mają działanie rozgrzewające i przeciwzapalne.

Podsumowując, dieta seniora ma ogromny wpływ na jego samopoczucie , więc niezależnie od pory roku, powinna być dobrze skomponowana. Dlatego poniżej podajemy kilka ważnych punktów:

  • Posiłki powinny być niewielkie ,  spożywane w regularnych odstępach czasu. W ciągu dnia powinno być między 4 a 6 posiłków.
  • Dieta powinna być lekkostrawna bogata w owoce i warzywa, składniki mineralne i witaminy
  • Posiłki powinny być też bogate w produkty nabiałowe, które są bogate w wapń np. sery i jogurty
  • Dania powinny być też bogate w dobre węglowodany, które są zawarte np. w pełnoziarnistych kaszach czy pełnoziarnistym pieczywie.