Zbilansowana, dostosowana do indywidualnych potrzeb – taka powinna być dieta każdego człowieka. Szczególnie seniora. To najlepsza droga do tego, by na co dzień dostarczać organizmowi solidną porcję składników odżywczych. Co za tym idzie: szansa na budowę odporności oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób.

Sprawdzone posiłki dla każdego seniora

O to, by na talerzu seniora było wszystko to, co jest dla niego dobre i zdrowe, zazwyczaj dbają rodzina oraz opiekunowie. Trzeba jednak przyznać, że opieka nad osobami starszymi bywa dla nich nie lada wyzwaniem. Szczególnie, jeśli weźmiemy pod uwagę występującą często niechęć osób w podeszłym wieku do regularnego nawadniania się czy spożywania zdrowych posiłków.

Dlatego w tym artykule wskazujemy, z czego powinny się składać dania seniorów. Skupiamy się przy tym na najważniejszych zasadach, pomagających im wyrobić sobie pozytywne nawyki żywieniowe. Te zaś są doskonałym punktem wyjścia do zdrowego trybu życia oraz dobrego samopoczucia.

Co lubią jeść seniorzy?

Zacznijmy od tego, że to, co lubią jeść seniorzy, nie zawsze jest dla nich dobre. Przeciwwskazaniem do spożywania wielu produktów są bowiem schorzenia, z jakimi osoby w podeszłym wieku niejednokrotnie się zmagają. To zaś oznacza, że w utrzymaniu zdrowej diety musi im towarzyszyć przestrzeganie kilku kluczowych zasad. Dodajmy: nierzadko mówimy tu o bardzo elastycznych regułach, na co dobrym przykładem są diabetycy. Oni na co dzień muszą unikać przede wszystkim słodyczy. Mimo to zawsze powinni je mieć pod ręką, bo w przypadku nagłego spadku poziomu cukru we krwi batonik w kieszeni może im dosłownie uratować życie.

Krótko mówiąc, wszystko sprowadza się do uwzględniania indywidualnych potrzeb żywieniowych. W ich ustaleniu pomocna może się okazać rozmowa z lekarzem (na przykład z internistą) albo konsultacja z dietetykiem.

Gotowanie dla starszych ludzi – o czym pamiętać?

Czas na garść wskazówek, które najczęściej się sprawdzają przy przygotowywaniu posiłków dla seniorów. Otóż warto zacząć od ograniczenia spożywanej przez nich soli (szczególnie, jeśli mówimy o osobach, które chorują na nadciśnienie, bo sól może nasilić tego typu problemy). Zawsze dobrze jest unikać przetworzonej żywności. Wszystkie posiłki powinny być spożywane w niewielkich porcjach, za to często i w regularnych odstępach czasu.

Gotując dla osób starszych, należy ograniczać cukier oraz kwasy tłuszczowe typu trans. O ile kwestia pierwszego składnika jest z reguły zrozumiała, o tyle szkodliwe dla naszego organizmu izomery trans generują nieco więcej problemów. Co się pod tym kryje? Na przykład twarda margaryna w kostce. Nie powinno jej być w diecie seniora. Można ją zastąpić dobrej jakości masłem lub awokado. To znacznie zdrowsze odpowiedniki ! Warto eksperymentować także chociażby z awokado – to doskonałe źródło dobrych tłuszczy, które z powodzeniem może być wykorzystane przy komponowaniu rozmaitych posiłków albo przeznaczone do samodzielnego spożycia.

Przygotowując posiłki dla starszych ludzi nie wolno zapominać o warzywach i owocach. Ich barwy są odpowiednikami konkretnych grup witamin i minerałów. Dlatego najlepiej trzymać się jednej, prostej zasady: im bardziej kolorowo jest na talerzu, tym lepiej.

Wśród składników istotnych dla prawidłowego żywienia seniorów są również białko (na przykład w postaci produktów mlecznych i mięsa) oraz błonnik (to nie tylko wspomniane już warzywa i owoce, ale i pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe czy orzechy oraz nasiona).

Zdrowe żywienie seniora uzupełnia woda. Najlepiej niegazowana, bez słodkich dodatków. Pozwala się nawodnić, a co za tym idzie: zadbać o prawidłowy stan zdrowia. Tu jednak ważna uwaga: ilość spożywanej wody również dobrze jest skonsultować z lekarzem, mającym wgląd do medycznej kartoteki osoby w podeszłym wieku. Istnieją bowiem choroby, przy których zalecana dzienna dawka wypijanych płynów różni się od tej, jaką przypisuje się ludziom zdrowym.