Przygotowuje się je przede wszystkim z wieprzowiny, która uchodzić może za najbardziej popularne w Niemczech mięso. Na tym tle wyróżnia się jednak Weisswurst, czyli tradycyjna biała kiełbasa obowiązkowo robiona z cielęciny, a nie wieprzowiny. Wszystkie wędliny są przy tym bardzo wysokiej jakości. Berlińskie specjały, czyli Bratwurst i Currywurst, zawierają aż 85% czystego mięsa, reszta to boczek i przyprawy.

Zachodni sąsiedzi Polski wytwarzają aż 1500 różnych gatunków kiełbas. Różnią się one przede wszystkim dodatkami w nadzieniu, choć trzeba pamiętać o kilku podstawowych rodzajach niemieckich wędlin. Typ kiełbasy wyznaczają przede wszystkim sposób przygotowania i wykorzystane do produkcji przyprawy. Wurst to niemieckie oznaczenie kiełbasy, natomiast pojawiające się przed tym członem przedrostki informują o rodzaju wędliny:

  • Bratwurst – podstawowy rodzaj kiełbasy, powstający z mięsa wieprzowego, wołowego oraz cielęcego;
  • Rohwurst – kiełbasa wyrabiana z surowego mięsa i specku (wędzonej szynki) z przyprawami, wędzona lub suszona (miękkie – Mettwurst, Teewurst, twarde – salami, Landjäger, Zervelatwurst);
  • Bruhwurst – kiełbasa z drobno zmielonego, peklowanego mięsa z dodatkiem skrawków szynki lub specku (frankfurterki, Wiener, Weisswurst, czyli biała kiełbasa);
  • Kochwurst – kiełbasa uformowana z przegotowanych podrobów (wątróbki, ozora) zagęszczonych krwią, kaszą, ewentualnie żelatyną, gotowana lub wędzona (popularne typy to Blutwurst, Leberwurst).

Niemieckie potrawy występują najczęściej w określonych kombinacjach i z dość jasno ustalonymi dodatkami. Nie inaczej jest w przypadku kiełbas. Kiełbasy Weisswurst podaje się obowiązkowo ze słodką musztardą i słonym preclem. Bratwurst można przygotować w wersji smażonej lub pieczonej, natomiast za każdym razem dodaje się do niej najczęściej kiszoną kapustę i ziemniaki. Knacker, czyli niemiecką kiełbasę dojrzewającą, traktuje się jako przekąskę do piwa i je na zimno. Z kolei Bockwurst (niemiecki serdelek) nie może być krojony, trzeba go podawać zawsze w całości z dodatkiem musztardy.