Poradnik
przydatne informacje
Kontakt

Szukasz pracy w opiece ? Zostaw namiar do siebie – oddzwonimy !

Co Niemcy lubią jeść ?

Linsensuppe - zupa z soczewicy

Soczewica jest jednym z produktów roślinnych bogatych, między innymi, w białko oraz żelazo, dlatego jest szczególnie polecana osobom na diecie bezmięsnej. Dodatkowo, to jedno z najbardziej lekkostrawnych warzyw strączkowych, a przy tym niezwykle sycące i pożywne. Zupa z soczewicy, w wersji bez mięsa, z dodatkiem warzyw, aromatycznych i rozgrzewających przypraw, według prostego przepisu to ciekawa propozycja na szybki i zdrowy obiad.

Składniki

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 pietruszka
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 litra warzywnego bulionu
  • 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego (lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki, które wcześniej należy zblendować)
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia cebuli
  • przyprawy : pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżeczka suszonego majeranku, sól i pieprz

Wykonanie krok po kroku :

  • Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą. Bulion zagotuj i do gorącego płynu przełóż soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
  • Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę (ziemniaki w nieco większe kawałki). Obraną cebulę posiekaj razem z czosnkiem.
  • Na gorącą patelnię z tłuszczem przełóż cebulę i czosnek, całość przesmaż do zeszklenia. Na patelnię z cebulą przełóż pokrojone warzywa, dodaj kurkumę i imbir, następnie połącz wszystko ze sobą i smaż jeszcze przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Uważaj, aby zawartość się nie przypaliła.
  • Do garnka z bulionem i soczewicą przełóż podsmażone warzywa, przecier pomidorowy i majeranek. Gotuj wszystko przez kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż składniki będą miękkie.
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz bardziej gęste zupy możesz dodać zasmażkę z mąki lub zupę z soczewicy zabielić śmietaną 18%