Linsensuppe - zupa z soczewicy
Soczewica jest jednym z produktów roślinnych bogatych, między innymi, w białko oraz żelazo, dlatego jest szczególnie polecana osobom na diecie bezmięsnej. Dodatkowo, to jedno z najbardziej lekkostrawnych warzyw strączkowych, a przy tym niezwykle sycące i pożywne. Zupa z soczewicy, w wersji bez mięsa, z dodatkiem warzyw, aromatycznych i rozgrzewających przypraw, według prostego przepisu to ciekawa propozycja na szybki i zdrowy obiad.
Składniki
- 200g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki średniej wielkości
- 1 pietruszka
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 litra warzywnego bulionu
- 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego (lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki, które wcześniej należy zblendować)
- 1 łyżka oleju do podsmażenia cebuli
- przyprawy : pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżeczka suszonego majeranku, sól i pieprz