Poradnik
przydatne informacje
Kontakt

Szukasz pracy w opiece ? Zostaw namiar do siebie – oddzwonimy !

Co Niemcy lubią jeść ?

Kartoffelsalat - tradycyjna sałatka z ziemniaków

Kartoffelsalat to sałatka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków, ogórków i cebuli. Jest to tradycyjne danie kuchni niemieckiej spełniające funkcję dodatku do dań mięsnych lub też podawane jako samodzielna potrawa. Najczęściej serwowane jest jako przekąska do piwa albo do grilla (szczególnie jej lżejsza wersja z jogurtem). 

Nie ma jednego przepisu na sałatkę z ziemniaków, natomiast jest to jedno z kulinarnych dóbr kuchni niemieckiej i tak jest to danie przez obywateli tego kraju postrzegane. Co ważniejsze, forma przygotowania Kartoffelsalat na południu jest zupełnie nieakceptowana przez mieszkańców północy i na odwrót.

Składniki dla 6 porcji

  • Ziemniaki ugotowane 900 g 12 sztuk
  • Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
  • Ogórki konserwowe 200 g 4 sztuki
  • Majonez 75 g 3 łyżki
  • Jogurt naturalny 25 ml 1 łyżka
  • Szczypiorek 20 g 4 łyżki

Wykonanie krok po kroku :

  • Ziemniaki dobrze opłucz i w całości ugotuj w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miski.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ogórki konserwowe od razu pokrój. Dodaj do ziemniaków.
  • W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj do miski i wymieszaj z resztą składników.
  • Sałatkę rozdziel do salaterek i posyp szczypiorkiem.