Skontaktuj się z nami! 32 33 93 170
Pracując z nami
jesteś pod opieką!
Co Niemcy lubią jeść?
   

 
Kuchnia niemiecka wbrew pozorom i obiegowym opiniom jest bogata w różnorodność potraw i dań.

Istnieje w Niemczech wiele potraw regionalnych, z których niektóre stały się      symbolami całego kraju. Zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności   od regionu. Regionalne praktyki kulinarne, oraz różnorodność składników wzbogacona jest doświadczeniami sąsiadów i ma to spory wpływ na współczesny obraz kuchni niemieckiej.











Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska. Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Sztandarowym daniem bawarskiej kuchni jest biała kiełbasa (Weißwurst). Popularne są też: pieczeń wieprzowa ze skórą (Krustebraten), czy golonka ( Haxe). Ziemniaki są niezbędnym składnikiem każdej kuchni niemieckiej. Można je znaleźć w tradycyjnych niemieckich sałatkach ziemniaczanych, puree, potrawach z ziemniaka gotowanego, smażonych na patelni (Bratkartoffeln) lub w pierogach (Kartoffelknödel)

Tu można zapoznać się z przykładowymi przepisami kuchni niemieckiej .